Bijtelling
Bijtelling is het fiscale voordeel dat wordt toegevoegd aan het inkomen van een werknemer of ondernemer die een zakelijke auto privé gebruikt. Dit geldt met name voor auto's van de zaak die ook privé worden gebruikt. De Belastingdienst ziet dit privégebruik namelijk als een vorm van inkomen, en daarom wordt er bijtelling toegepast.
Hier lees je nuttige informatie over bijtelling, voor zowel werkgevers en werknemers.
Bijtelling als ondernemer/onderneming
Het omgaan met bijtelling kan uitdagend zijn, maar met de juiste strategie kan je ervoor zorgen dat dit niet alleen beheersbaar is, maar ook slim kan worden
geoptimaliseerd. Enkele tips om als ondernemer het beste om te gaan met bijtelling:
✓ Kies de juiste leasevorm
Bijtelling is direct gerelateerd aan het privégebruik van een zakelijke auto. Daarover lees je meer onderaan dit artikel.
✓ Kies een zuinige auto
Bijtelling wordt namelijk berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto én de
CO2-uitstoot.
✓ Houd privégebruik bij
Zorg voor een nauwkeurige administratie van het privégebruik van de zakelijke auto.
✓ Overweeg mobiliteitsalternatieven
Bekijk of mobiliteitsalternatieven, zoals deelauto's of een mobiliteitskaart, beter passen bij jouw onderneming.
✓ Profiteer van investeringsaftrek
Onderzoek of je in aanmerking komt voor investeringsaftrekregelingen, vooral als je kiest voor een milieuvriendelijke auto.
Bijtelling in loondienst
Ben je in loondienst en rij je in een auto van je werkgever? Dan geldt de regeling ‘privégebruik auto van de werkgever'. Jouw werkgever telt een bedrag (de bijtelling) bij jouw loon omdat je profiteert van het privégebruik van de auto.
De hoogte van deze bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto en wordt berekend over de aanschafprijs van de auto inclusief de extra's die je 'af fabriek' hebt gekozen. Betaal je werkgever een vergoeding voor het privégebruik van de auto? Dan wordt de bijtelling verminderd met deze vergoeding.
Bijtelling en operational lease
Ook bij operational lease betaalt de bereider bijtelling als er meer dan 500 kilometer per jaar privé wordt gereden in de zakelijke leaseauto. De hoogte van de bijtelling hangt af van de type auto en de afspraken die zijn opgenomen in het contract, die weer afhankelijk zijn van het bijtellingspercentage, inkomen en de fiscale waarde van de auto. Wil je precies weten wat dit voor jou betekent? Geen probleem, dan maken we een afspraak om elkaar beter te leren kennen.
Bijtelling en financial lease
Bij financial lease ben je zelf economisch eigenaar van de auto. In dit geval draag je als ondernemer zelf de verantwoordelijkheid voor de bijtelling. Het voordeel is dat je de auto na de leaseperiode kunt overnemen, maar je moet wel zelf de bijtelling administratief regelen en financieel dragen.
Meer weten over bijtelling?
Door proactief om te gaan met bijtelling en gebruik te maken van passende leasevormen en optimalisatiestrategieën, kan je de fiscale impact minimaliseren en tegelijkertijd profiteren van de voordelen van zakelijke mobiliteit.
Wil je meer weten over bijtelling en wat dit voor jou betekent? Neem contact met ons op! Dat kan hier, via deze pagina óf stel je vraag direct aan jouw persoonlijke adviseur. We helpen je graag op weg.